”För att lyckas som ledare måste man lära sig att lyssna”

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Linnea Sjödin, student vid Högskolan i Halmstad, tog hem Sveriges bästa sommarjobb: som koncernchef och VD för Adecco! Hur känns det att som nyexaminerad 24-åring kliva in i ledarrollen på ett av Sveriges största bemanningsföretag? Hur var det att stå öga mot öga med sina konkurrenter i uttagningen? Och vad är den största utmaningen med ledarskap? Här delar Linnea med sig av sina tankar, förväntningar och erfarenheter.

Först lite bakgrundsinformation; För sjätte året i rad letade bemannings- och rekryteringsföretaget Adecco en student som ska vikariera som VD och koncernchef under sommaren. Över 7000 studenter sökte och efter åtskilliga tester, intervjuer och presentationer var det tillsist Linnea som tog hem det eftertraktade sommarjobbet med en lön på 100 000 kr.

Stort grattis till ett riktigt spännande jobb Linnea! För dem som aldrig träffat dig, berätta några ord om dig själv!
– Jag är 24 år gammal, bor i Halmstad och har just tagit examen som utvecklingsingenjör. Jag älskar att träffa nya människor och kan nog beskriva mig själv som en energisk person med mycket energi. Jag gillar att skapa resultat tillsammans med andra och att ha många bollar i luften. Entreprenörskap och företagsamhet tycker jag är jättespännande och jag har bland annat arbetat på Ung Företagsamhet. Det har gett mig både värdefull erfarenhet och kontakter både nationellt och internationellt.

CEO for one month – vad tänkte du när du hörde talas om det här sommarjobbet?
– Jag hade fått syn på det redan under första året av min utbildning. En kompis till mig jobbade som ambassadör för Adecco och tyckte att jag skulle söka. Men tajmingen var inte den rätta då jag hade mycket resor med mitt dåvarande jobb just då och andra året pluggade jag utomlands i Hong Kong. Men nu när jag satt och tittade på jobb inför hösten kände jag att det skulle vara en riktigt bra grej att börja med. Och oavsett hur det skulle gå i uttagningen tänkte jag att det skulle vara en värdefull erfarenhet.

Det var en lång och tuff rekryteringsprocess. Har du tidigare varit i en rekryteringsprocess?
– Jag har inte varit i en så pass omfattande rekryteringsprocess innan och jag har aldrig tidigare mött mina motkandidater heller. I vanliga fall brukar man ju få veta hur många som är kvar i en rekrytering utan att veta vilka personerna är. Nu hamnade man verkligen mitt emot alla andra vilket ledde till att man både analyserade deras och sina egna styrkor. Det var dock jättekul att träffa de andra. Eftersom vi har följt varandras presentationer och filmer känns det som att vi redan hade lärt känna varandra när vi kom till Stockholm.

Vilka lärdomar plockar du med dig?

– Det första är att vara 100 procent ärlig för annars så håller det inte i längden. Det är också viktigt att våga tänka på och berätta vad man är mindre bra på, vilka lärdomar man har tagit av det och hur man kan utvecklas.

Du klarade hela uttagningsprocessen alldeles galant och var tillsist den som tog hem VD-jobbet! Varför tror du att det blev just du?
– Det är så himla svårt att svara på när alla var så duktiga. Men jag tror att jag var ganska jämn i de olika testerna och att jag inte hade några större svagheter.  Eftersom jag hade så fullt upp med studierna samtidigt som kampanjen skulle sättas ihop hann jag inte lägga ner så mycket tid och hjärta på filmen som jag önskat. Därför var det extra viktigt för mig att slutpresentationen blev riktigt bra. Jag var verkligen taggad och när det var dags gav jag allt!

Vad tycker du är viktiga egenskaper hos en ledare?
– Jag har satt mig själv i ledarpositionen i hela mitt liv och har fått öva på att vara ledare. Det har gett mig insikter om hur viktigt det är att lyssna på andra. Ledare är ofta personer med mycket energi, man vill någonting och det är jätteviktigt, men för att kunna göra någonting riktigt bra behöver man lyssna på de personer man har runt sig. För mig är det viktigt att alla är med på tåget och att alla jobbar med de sakerna de är bäst på. Och att det finns ett gemensamt mål.

Vad är det bästa med att ingå i ett team?
– Jag har alltid varit ambitiös och driven men man klarar inte allt själv. Tillsammans kan man hinna med och göra mer, och så mycket bättre. Jag alltid tyckt om att ha människor runt omkring mig och att dela framgång och motgång med en grupp. Jag tror att människor över lag mår bättre att jobba i grupp förutsatt att förutsättningarna är rätt.

Har du någon gång ingått i en grupp som inte fungerade och vad tror du att det berodde på?
– Jag har inte varit med om det på ett arbete men självklart har det hänt under olika grupparbeten i skolan. Oftast beror det på att alla har olika ambitionsnivåer och frågor som ”hur mycket har du bidragit” eller ”varför gör inte du mer” dyker ibland upp inom gruppen. Det beror ofta på att man har olika uppfattning och olika visioner kring förväntningar och vad som ska göras.

Det är redan sommar och snart är det dags att axla uppgiften som Adeccos ledare. Hur känner du inför det?
– Allt har gått i ett och jag har pluggat så mycket att jag knappt har hunnit tänka. Men nu är jag klar med min examen, det börjar närma sig och jag börjar bli rejält taggad! Först ska jag ut på en liten turné till Syd, Stockholm och Västerås för att se hur olika kontor jobbar. Därefter ska jag följa med Adecco till Almedalen på Gotland. Jag hoppas att jag får med mig massor av nya insikter så att jag kan göra ett bra jobb när jag är på plats i Stockholm i augusti.


Har du någon målbild över vad du ska hitta på de närmsta åren?
Just nu är det fullt fokus på Adecco och det ska bli jättespännande att se vad jag får med mig av detta. Men det är klart att jag har funderat på vilka företag jag skulle kunna tänka mig att jobba för i framtiden. Jag är nästan säker på att det kommer vara ett företag som på något sätt gör skillnad för människor eller miljön. Det är viktigt för mig. Och så ska det vara kul att gå till jobbet såklart. Eftersom jobbet är en jättestor del av vardagen är det viktigt att det både känns roligt och meningsfullt.

Sist men inte minst, du ska väl göra något annat än att jobba nu i sommar?
– Jag har ingenting planerat och det är just det som är planen. Det sista året har verkligen varit hektiskt så jag ska ta det lugnt och slippa alla måsten. Jag ska njuta av de sista veckorna i min lägenhet i Halmstad, hälsa på kompisar runt om i Sverige som jag inte träffat på länge och bara göra det jag känner för. Sedan är jag redo för VD-rollen på Adecco!


Läs mer på Adecco

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Rekommenderat för dig

Vad är viktigast när unga akademiker söker jobb?

Så snackar du igång din karriär! 

Stipendiet Female Economist of the Year lyfter fram kvinnliga ledare