Så snackar du igång din karriär! 


Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Rasmus Nelson, regionansvarig för Adecco Student ger sina bästa tips för att du ska bli en riktig ”proffsminglare” på arbetsmarknadsdagar, mässor och events där du får möjlighet att träffa företag och potentiella framtida arbetsgivare.

I min roll som regionansvarig för Adecco Student har jag under 6 års tid stått på ett stort antal arbetsmarknadsdagar på universitet och högskolor. Jag har där fått nöjet att prata med hundratals studenter som tagit chansen att byta några ord i vår monter. Det som slagit mig är skillnaden på hur förberedda studenter är när de travar/trevar fram till mig, och att syftet till kontakt är olika.

Det finns de som, nästan besatt, har fått vittring på chokladkolorna eller gratis överstrykningspennor och snabbt rafsar förbi med slug blick, stolta över erövringen och ser ut att ha vunnit på Lotto (detta är helt ok för det känns som man sprider genuin glädje vilket är fint).

Men sen finns det också de som har bestämt sig för att verkligen passa på och göra ett professionellt intryck nu när så många företagsrepresentanter finns samlade under ett och samma tak, dessutom på studentens hemmaplan. Det är ju en unik möjlighet om man reflekterar lite. Personalansvariga och rekryterare från många av landets hetaste arbetsgivare står uppställda i montern med öppna armar och har dedikerat tid för just dig. Denna möjlighet är alldeles för dyrbar för att vaskas bort och bara mynna ut i att du får en Dumle och en penna i en påse. Du har ju värsta möjligheten att snacka igång din karriär. Jag vill passa på och dela med mig av lite tips som jag tycker studenter och arbetssökande kan tänka på i samband med arbetsmarknadsdagar (och som jag önskar att jag fått när jag själv var student): 

 

  Besök arbetsmarknadsdagen! Det är en unik möjlighet. Om inte berget kommer till Muhammed, får Muhammed komma till berget är ett gammalt uttryck. Fast i samband med arbetsmarknadsdagar är det tvärtom, här kommer ju faktiskt en hel bergskedja till Muhammed (studenterna) så passa på för Guds skull! 

 

  Spring inte på allt som om du vore på Gröna Lund och är 6 år gammal. Kolla upp innan vilka företag som kommer på besök och välj ut dina favoriter, max en handfull tycker jag. 

 

  Läs på ordentligt om dina favoriter så kan du glänsa vid monterbesöket. På det här sättet kan du förbereda konstruktiva och intressanta frågor att ställa till företagsrepresentanterna. Du kanske vill veta mer om företagskulturen, karriärmöjligheter, CSR-arbete, ledarprofiler, internationella möjligheter etc. Fråga och var nyfiken!

 

  Kolla upp vilka lediga jobb som annonseras hos företagen i förväg. Nu har du ju värsta möjligheten att få svar på dina frågor om de lediga jobben, och få reda på om du har passande profil och bör söka någon tjänst kanske. 

 

  Förbered en så kallad elevator pitch som är en kort säljande presentation av dig själv. Uttrycket syftar till att du ska kunna sälja in dig själv under en hissfärd om du råkar hamna ihop med beslutsfattare på ett företag i hissen. Vilken bakgrund har du? Vilka är dina främsta egenskaper? Vad kan du bidra med? Vad gör dig unik? Varför ska man anställa dig? Håll det kort, max 45 sekunder, det är ingen 30-tals hiss.  

 

  Tänk igenom ditt klädval. Lirar det med de klädkoder som kan tänkas funka på de företag du är intresserad av? Hellre lite för uppklätt än tofflor och capribyxor.

 

  Fråga hur just det här företaget önskar få tillgång till ditt CV. De allra flesta har databaser där du ombeds registrera dig. Ta dig tid att göra detta, gärna innan besöket, för att du ska vara smidig att nå ut till/hitta när passande tjänster dyker upp.  

 

  När du lämnar montern så tacka för pratstunden med ett fast handslag (ett dallrigt handslag kan rasera berg…). Se till att få loss kontaktuppgifter till någon/några av företagsrepresentanterna och skriv sedan till dem på LinkedIn. Tacka där för besöket i montern och erbjud dig att komma på en förutsättningslös intervju om de har möjlighet. Nu har du gjort ett digitalt intryck som fastnar mycket bättre än ett pappers-CV i montern. 


Detta var några tips som jag själv upplever har funkat bra på mig från andra sidan. Arbetssökande som har förberett sig enligt tipsen ovan gör ett extra vasst intryck på mig och har stora möjligheter att göra karriär via oss på Adecco. Kom förberedd till arbetsmarknadsdagar och du kan snacka dig till en kickstart på karriären. Belöna dig sen med ett par chokladkolor. 

Ps. Tänk på att du kan besöka andra universitets/högskolors arbetsmarknadsdagar också! Då kan du ju dessutom få chansen att träffa dina favoritföretag flera gånger och göra ett hållbart intryck. Eller varför inte känna några nya förmågor på pulsen? Ds.

/Rasmus Nelson

Klicka här för att besöka Adecco

Share on Facebook0Share on LinkedIn0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Rekommenderat för dig

”Ha gärna en plan, men inte så mycket plan att du inte är öppen för de dörrar som kan öppnas”
Att bygga CV – från början
Vad är viktigast när unga akademiker söker jobb?